01 februari, 2011

Microsoft på tredje plats, igen?

Ifrånsprungen?

Steve Ballmer kan knappast vara nöjd med sitt bolags innovationstakt de senaste åren. Först tappar de nästan hela smartphone-marknaden till Apple och Google. Nu kommer de tappa den hajpade och potentiellt väldigt omfattande marknaden på s.k. "tablets", en marknad som till stor del kommer kannibalisera på netbook-marknaden (IMHO). Jag ställer mig frågan om MS har tappat förmågan att omsätta forskning och utveckling till innovativa produkter? Det finns dock ett segment där MS har tagit över innovationen, det är marknaden för spelkonsoler, d.v.s. Xbox 360 med tillbehör. Framförallt Kinect är ett sådant exempel.
Innovation

Jag är övertygad om att MS har en långtgående vision om Kinect, ungefär på samma sätt som Apples App-store var genidraget för iOS-enheter. Det som gör Kinect intressant är att de valde att inte kopiera Nintendo Wii´s innovation, istället tog de ett steg tillbaka och tänkte; vad är nästa steg, och skapade framtidens spelkontroll. Jag bör tillägga att samma är fallet med Windows Phone, det är inte likt någon av dess konkurrenters system. Problemet är att det kommer för sent. Kinect kommer leda utvecklingen, det kommer inte Windows Phone.

Kassako

Varje kassako har en viss livslängd. Frågan är hur många år som MS kan mjölka Office och Windows. Nu verkar det inte finnas något direkt hot mot MS´s dominans i desktopsegmentet, men om de tappar mobilen och tablets finns det en risk att varumärket vattnas ur. Frågan är också hur intressant desktopsegmentet är i framtidens datoranvändning, molntjänster är det nya heta och i och med dessa blir en PC och dess operativsystem mindre intressant för användaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar