15 januari, 2011

Eclipse + Maven + Oracle Tools = Fail

Monster?

På mitt nuvarande uppdrag jobbar jag med kombinationen i rubriken och jag måste säga att det är en måttligt tillfredställande upplevelse. M2Eclipse-pluginen är under all kritik, speciellt när det gäller JEE-applikationer. Den genererar deployment-descriptorer som är felaktiga och ibland måste man ta till handgrepp som är helt obegripliga för att det skall hänga ihop.

Häromdagen uppgraderade jag min miljö till Eclipse Helios eftersom den äldre miljön helt enkelt inte fungerade (Eclipse Galileo). Det gick till en början bra men efter en dags arbete fick min Weblogic-server slut på minne (permgen), då låste sig Eclipse totalt och gick inte att starta upp. Efter en stunds trixande gav jag upp och gjorde en ny installation av Eclipse, med samm plugins som tidigare. Nu fungerar det okej, inte bättre. Det är fortfarande vissa issues kvar.

För några år sedan kändes Eclipse som det självklara valet av IDE, men nu är jag mer tveksam. Det känns som att plugin-arkitekturen är ganska instabil och det är allmänt krångligt att jobba med plugins (felsäkert läge?). Det borde vara enklare att ta bort plugins som strular, som i mitt fall när hela miljön låste sig. Jag har bara labbat lite med Netbeans men det verkar vara en ganska stabil IDE (dock behövs lite snyggare GUI...), IntelliJ har jag inte testat, men den kommer nog bli mn nästa IDE att testa, förhoppningsvis är den stabil och "tight". Eclipse har vuxit till ett monster med stöd för allt.

När det gäller verktyg känns det tyvärr som att Java/JEE ligger långt efter andra tekniker, t.ex. .Net med Visual Studio. Att strula med miljön tillhör inte min favoritsyssla och därför blir en av önskningarna för 2011 att Eclipse löser eländet i version 4, annars blir det IntelliJ för hela slanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar