04 november, 2010

Stavas framtiden "Light Peak"?

Det skrivs en hel del om USB 3 som framtidens standardport för snabb dataöverföring. Men det visar sig att varken Apple (som ofta visat vägen när det gäller portar/interfaces) eller Intel har velat bygga in USB 3 i sina produkter, trots att specifikationen varit klar en tid nu. Antagligen beror detta på att de istället kommer presentera produkter med stöd för Intel´s Light Peak under 2011 (enligt rykten...).

Vad är då Light Peak?
Tekniken som Intel och Apple utvecklat bygger på fiberoptik som har flera fördelar jämfört med koppar, bl.a. stor bandbredd (ca. 10GB/s i dagsläget, kommer kunna skala upp till det 100GB/s om 10 år) och att det går att skicka signalen med långa sladdar, vilket är viktigt i vissa tillämpningar. Light Peak kommer kunna ersätta i princip alla portar en modern dator har idag (USB, FireWire, HDMI, DisplayPort m.fl.). Detta kommer i slutändan kunna ge produkter med en sorts port vilket gör alla glada.
Men det blir mer spännande vad tekniken kan göra för smartphones/tablets. Dåliga nyheter för USB 3 med andra ord.

Det skulle inte förvåna mig om Apple och Intel visar vägen under nästa år och att USB 3 blir ett onödigt mellansteg (lite som BluRay i.m.h.o.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar