15 november, 2010

Solid State Drive

Intel X25-M SSD och USB-SATA kloningskit

Förra veckan installerade jag en SSD (Solid State Drive) i min Macbook Pro 15" (2009). Jag ville se om det skulle bli någon prestandaförbättning samt ha den driftsäkerhet det innebär med en HD utan rörliga delar. Min MBP får utstå en hel del med det dagliga släpandet till och från jobbet.

Grundforskning
Men hur hittar man en SSD som är bra? Jag ägnade lite tid till efterforskning och hittade några tester som verkade seriösa, bl.a . dessa (ganska färskt, lite äldre) hos sweclockers.com. Båda hyllar en viss SSD, Intel X25-M G2. Den har väldigt bra prestanda sett till helheten. 160 GB versionen kändes mest prisvärd (större diskar blir väldigt dyra).

Kloningskit in action

Klona gamla disken
Instinkten säger att det är jobbigt att byta hårddisk, men nu vet jag att det går att göra smidigt! Jag köpte ett "klonings-kit" tillsammans med disken, beståenden av en USB 2.0 till SATA-sladd (adapter?) samt lite mjukvara (SuperDuper! för Mac). (Såhär i efterhand hade det såklart räckt med att köpa ett SATA-case och använda Carbon Copy Cloner för att göra samma sak, man lär så länge man lever.) Kopplade in disken med hjälp av sladden, formaterade den (Mac OS X Extended Journaled) till Mac-format med hjälp av Disk Utility (i MacOS) och sen var det bara att köra igång med kloningen.

Kopierar alles

SuperDuper! gör en exakt klon av den interna disken, bootbar och allt. Efter detta var det bara att installera SSD'n (vilket jag lät någon annan göra) och starta datorn. Vips så funkade allt igen, helt magiskt. Däremot tog booten längre tid än jag trott, därför följde jag intruktionerna här, och det funkade perfekt! Jag kan bara säga wow! Vilken skillnad i prestanda!

Några icke vetenskapliga benchmarks för just min dator:
Boota datorn: innan 45 sekunder, efter 17 sekunder
Starta Firefox: innan 15 sekunder, efter 5 sekunder
Starta Eclipse: innan 45 sekunder, efter 15 sekunder

Jag kan skarpt rekommendera att skaffa en SSD om ni tycker att datorn börjar bli lite seg. Tillsammans med lite mer RAM kan en SSD kanske ge ett par års livslängd på datorn.

Nedan är en video jag hittade när jag letade efter SSD som är ganska imponerande (i.a.f. de gånger man behöver starta 50 program samtidigt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar